Hale magazynowe
Just another WordPress site

Magazyn architektoniczny : Holy Redeemer Church / Menis Arquitectos

Posted in Uncategorized  by admin
November 1st, 2018

Dzięki uprzejmości Menis Arquitectos Architekci: Menis Arquitectos Lokalizacja: San Cristóbal de la Laguna, Teneryfa, Hiszpania Architekt parafialny: Fernando Menis Zdjęcia: Simona Rotta, dzięki uprzejmości Menis Arquitectos + 17 Obszar projektu: 050 m2 Powierzchnia terenu: 550 m2 Jest to projekt zbudowany w mieście La Laguna na Teneryfie.
Jest to miejsce, które zachęca do refleksji, przestrzeni medytacyjnej, wewnętrznej przestrzeni, w której osoba w każdym stanie może udać się, aby znaleźć się w świątyni lub połączyć się z innymi w centrum kulturalnym.
Budynek istnieje jako duży kawałek betonu podzielony i pocięty na cztery duże objętości, w którym następuje ruch separacji.
Ta przestrzeń tworzy światło, pozwalając wejść i przeniknąć w przestrzeń, istnieje jakby dla nadania wyższego znaczenia, inspirując duchową obecność i poczucie spokoju.
Dzięki uprzejmości Menis Arquitectos Budynek stoi surowy, pozbawiony zbędnych elementów, które rozpraszają uwagę daleko od jego duchowej esencji.
Pustka została wyrzeźbiona w tym samym stopniu.
Równowaga proporcji pustki i budynku była niezbędna dla rozwoju tożsamości projektu.
.
Simona Rotta Zdecydowaliśmy się wykorzystać właściwości betonu, na podstawie jego izotropowego charakteru, sprawność energetyczna jest zoptymalizowana przez bezwładność cieplną ścian.
Budynek ma również lepszy efekt akustyczny; dzięki połączeniu betonu i lokalnych kamieni wulkanicznych zwanych picón, które są następnie cięte i działa jako szorstkie wykończenie, które ma stopień pochłaniania dźwięku, który jest lepszy od konwencjonalnego betonu.
Zewnętrzne, wewnętrzne, struktura, forma, materiał i tekstura są połączone nierozerwalnie przez kompleksowe badania betonu.
.
Simona Rotta Wolumetryczne oddziaływanie budynku i wykorzystanie niezbędnych materiałów, obróbka betonu tak, jakby był płynnym kamieniem wychwytującym wodospady światła, tworzy świątynię, jednocześnie optymalizując zasoby ekonomiczne.
Przestrzeń odzwierciedla ponadczasowe emocje.
.
Simona Rotta Sekcja ogólna 01
[podobne: ściana oddzielenia przeciwpożarowego, nomi tczew, intech legnica ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: intech legnica nomi tczew ściana oddzielenia przeciwpożarowego